Amfitex: snelle bestsellers volgens de trends van het moment

Wat te doen als het straks plotseling toch nog lente wordt, de jurkjes ineens de winkel uitvliegen en je bang bent dat klanten misgrijpen? Steeds meer modedetaillisten komen dan uit bij Amfitex Nederland. Het bedrijf ontwikkelt en produceert sinds drie jaar fast fashion voor damesmodezaken die hun voororder collecties willen uitbreiden met actuele bestsellers.

De afgelopen jaren heeft eigenaar Gert-Jan Vaarkamp de klantenkring van Amfitex in rap tempo zien groeien, van zo’n 125 winkels in 2011 naar ruim vierhonderd op dit moment. Zij brengen de merken F de la Passion, Love&Lies en Studio Mo Premium. De damesmodezaken hebben talloze redenen om voor Amfitex kiezen.

“Wij brengen actuele mode voor het midden tot hoge segment, met een Nederlandse pasvorm en gemaakt in Europa”, vertelt Gert-Jan, die zijn klanten hierbij veel flexibiliteit biedt. “Je bestelt een pakket van acht stuks in vier maten. Een minimale afname is niet nodig. Als er één woord is dat detaillisten op dit moment niet willen horen, dan is het wel het woordje ‘moet’. Bij ons moet niks. Aan de andere kant doen wij er alles aan om de klant tevreden te stellen. Onder meer met een goede service, onze voorraad en vertegenwoordigers die in de winkel langskomen. Daarnaast heeft Katja van Gaal, een van onze agenten, een showroom geopend in Hoevelaken voor midden en oost Nederland.”
Is de keuze eenmaal gemaakt, dan garandeert Amfitex snelle leveringen. Bestellingen die via de vertegenwoordigers of online worden doorgegeven, worden binnen 24 uur bezorgd. Amfitex heeft zo’n honderd artikelen op voorraad, maar als een trend zich ineens doorzet, is het bedrijf in staat om hier snel op in te spelen. Gert-Jan Vaarkamp: “Als ons nu wordt gevraagd om mintgroen, dan hebben we dat binnen twee weken in huis.”

Doorverkoop

Modedetaillisten die bij Amfitex een order plaatsen, hebben hiermee doorgaans veel succes. “Sommige klanten sturen me elke week hun doorverkoopcijfers en met een doorverkoop van ruim veertig procent voor goederen die je net een week in huis hebt, doen ze het goed. Zo’n twintig procent van onze klanten is bovendien Euretco-lid. Ik heb gehoord dat we hier altijd in de top 5 staan van merken die het best worden doorverkocht.”

Items die zichzelf verkopen

Hoewel Gert-Jan Vaarkamp feilloos de bestsellers in de modezaak weet te benoemen, zegt hij geen verstand te hebben van mode. “Ik heb wel verstand van handel. Een item moet smoelen en er gelikt uit zien zodat het zichzelf kan verkopen. Ik denk ook niet in collecties en setjes. Juist in deze tijd gaat een vrouw op zoek naar bijvoorbeeld een blazer, bij een broek die ze al in de kast heeft hangen.” Maar hoe weet hij dan zo goed waar behoefte aan is? “Ik krijg van ontzettend veel kanten informatie en laat me vooral inspireren door de detaillist. We zijn bovendien geen trendsetters, maar trendvolgers.”

Succesverhaal

Amfitex is drie jaar geleden ontstaan vanuit een bedrijf dat stoffen uit Italië importeerde en heeft sindsdien een snelle groei doorgemaakt. “Het is enorm hard gegaan”, concludeert Gert-Jan. “Maar de back office is goed georganiseerd, de boekhouding staat, het magazijn is geordend en alles is geautomatiseerd. We hebben het op alle fronten strak geregeld.”

Waar wil Amfitex in de toekomst naartoe? “We zijn voorzichtig in België en Duitsland aan het snuffelen, maar we willen ons nu vooral hier stabiliseren. We willen graag gezien worden als een serieuze speler waarmee klanten al bij het vaststellen van hun budget rekening houden. Ook willen we de samenwerking met onze klanten verbeteren. Elkaar ondersteunen, dat is de key.”

En mocht de lente zich dan nu eindelijk aandienen: Gert-Jan Vaarkamp is net terug uit Parijs waar hij voor Amfitex de jurkjes laat maken. “Laat die lente maar komen, wij zijn er klaar voor!”

Amfitex Nederland BV

015-2579046
www.amfitex.com

Lees het artikel in de Textilia maart 2013